Pasieka Pastucha Lewandowski Pasieka Górskie Miody Berent Pasieka Ul Pol meble grzechu warte
Odpowiedz 
rabarbar
08-09-2017, 03:25 PM
Post: #1
rabarbar
https://pasieka24.pl/index.php/pasieka-c...destructor
Znajdź wszystkie posty użytkownika Przyznaj punkt reputacji za ten post
Odpowiedz cytując ten post
08-09-2017, 07:01 PM
Post: #2
RE: rabarbar
Myślę że rabarbar nie szkodzi.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Przyznaj punkt reputacji za ten post
Odpowiedz cytując ten post
09-09-2017, 08:43 AM
Post: #3
RE: rabarbar
Na pewno nie zaszkodzi.
Ciekawi mnie opinia chemika na ten temat i dalsze obserwacje.
Sam chyba zastosuje w roku przyszłym, to nic nie kosztuje.
A wnioski mogą być ciekawe.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Przyznaj punkt reputacji za ten post
Odpowiedz cytując ten post
09-09-2017, 11:08 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2017 12:48 PM przez Wielogłów.)
Post: #4
RE: rabarbar
Surowe liście rabarbaru zawierają ok. 1 % kwasu szczawiowego.

Dla porównania przy nakraplaniu kwasu szczawiowego stosuje się roztwór o stężeniu ok. 3 % (35 g kwasu szczawiowego + 1 litr syropu). W zależności od siły rodziny polewa się pszczoły od 30 do 50 ml roztworu. Czyli rodzina dostaje w ten sposób od 1 do 1.7 g kwasu szczawiowego.

Z tego wynika, że tych liści trzeba by włożyć do ula bardzo dużo - przynajmniej 100 g.

Ale liście rabarbaru zawierają też inne związki (kwas jabłkowy i kwas cytrynowy), więc może nie trzeba wkładać tego aż tak dużo.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Przyznaj punkt reputacji za ten post
Odpowiedz cytując ten post
09-09-2017, 12:11 PM
Post: #5
RE: rabarbar
To ciekawe spostrzeżenia, a jak by ten rabarbar posiekać?

Ile liści rabarbaru w gramach trzeba aby 1% kwasu szczawiowego osiągnąć?
Znajdź wszystkie posty użytkownika Przyznaj punkt reputacji za ten post
Odpowiedz cytując ten post
09-09-2017, 12:25 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2017 01:25 PM przez Wielogłów.)
Post: #6
RE: rabarbar
Chcesz wygotować liście rabarbaru tak, żeby kwas szczawiowy pozostał w w wodzie?

Normalnie: 500 g świeżych liści wygotować w około 0.5 litra wody. 500 g świeżych liści to 5 g kwasu szczawiowego (+ 2-3 g kwasu jabłkowego, nie wiem ile dokładnie). Oczywiście jeśli cały kwas szczawiowy rozpuści się w wodzie, bo może część chyba zawsze pozostanie w liściach. Potem trzeba oczywiście odsączyć i wyrzucić liście.

Ale nie wiem czy to będzie dobre na warrozę, bo czytałem, że pszczoły nakrapla się roztworem kwasu szczawiowego o stężeniu ok. 3 %. To znaczy nie wiem czy 1 % to nie będzie za mało.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Przyznaj punkt reputacji za ten post
Odpowiedz cytując ten post
10-09-2017, 06:06 PM
Post: #7
RE: rabarbar
Chodziło mi o to że jak się posieka "ogonki" to ilość kwasu się jednostkowo zwiększy.
Niż wysycha cały.
Znajdź wszystkie posty użytkownika Przyznaj punkt reputacji za ten post
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Kontakt | Forum Pszczelarskie | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS